diarree

  • wendy

    Hallo

    Ik vroeg me af wat er bij een HIV infectie wordt verstaan onder diarree, is dat een uitputtende soort, in de zin van vaak per dag moeten, of is dat gewoon elke dag 1 keer diarree hebben?Of af en toe, zoals bijv bij het PDS.

    En wanneer komt dit voor, is dit wanneer HIv overgaat in AIDS? of kan dit ook tijdens HIV zijn?

    bedankt, Wendy

  • John.

    Hoi wendy.

    Diahrree wordt soms gezien als symptoom van een acute hiv-infectie (acuut retroviraal syndroom bij primaire hiv-infectie.)

    De klachten kunnen sterk wisselen. Van afwezigheid van diahrree, tot aan ernstige diahrree gepaard met “wasting syndroom” (snel en aanmerkelijk afvallen.)

    Tijdens de a-symptotische fase van de hiv-infectie (welke jarenlang kan duren) kan diahrree gerwoon afwezig blijven, of natuurlijk wel eens spelen, zoals iedereen met/ zonder hiv-infectie wel eens diahrree kan hebben.

    In de fase van arc/ aids zien we het wastingsyndroom opnieuw optreden en zich doorzetten.

    Klachten zijn dan niet meer tijdelijk, maar blijvend, zonder medische behandeling.

    Tot slot: Aanhoudende diahrree dient altijd onder de aandacht van een arts te worden gebracht. Het hoeft zeker niet per se te maken te hebben met hiv. Legio oorzaken kunnen diahrree veroorzaken. Ook spanning/ stress/ angst kan een trigger zijn voor spijsverteringsstoornissen incluis diahrree.

    Bottomline: Hiv-test 12 weken na dato laatste risico.

    Groeten John.