hiv infectie

  • Hans

    Ik heb een vraag,

    Op internet kun je via google van alles wel combineren aan hiv. Zo staat er bijv dat een laag vitamine D gehalte kan komen door een hiv infectie. Daalt dit aantal heel snel? (Binnen 10 weken bijv) zodat als dat laag is je een vermoeden kan hebben van hiv?

    En zo is er ook bijv nierontsteking die bij hiv kan voorkomen. Kan zoiets al ontstaan na ca 6 maanden? Op google kun je namelijk snel naar hiv toe redeneren.

    Alvast bedankt

  • peterma

    Veel infecties kunnen vergelijkbare symptomen als hiv veroorzaken. Het internet raadplegen is daarbij niet altijd een even goede raadgever. In de eerste plaats moet er uiteraard een risico op besmetting geweest zijn. Bij twijfel raadpleeg arts en laat een hiv-test uitvoeren. Een test geeft na 6 weken meer dan 95% zekerheid, en na 3 maanden een 100% zeker resultaat.

    Het feit dat hiv-patiënten bovengemiddeld te maken hebben met een tekort aan vitamine D zou vooral te maken hebben met hun therapie. Zo zijn er aanwijzingen dat wie tenofovir slikt een verhoogd risico heeft. Hetzelfde geldt voor medicijnen waarin efavirenz (Sustiva, Atripla) zit. Uit diverse studies is gebleken dat de concentratie van vitamine D afneemt na de start van de therapie.

    Bij een hiv-infectie wordt het afweersysteem ernstig aangetast en verhoogt de kans op allerhande ziektes. Zonder behandeling leidt een hiv-infectie op lange termijn tot aids en overlijden. Dat je enkele maanden na de hiv-infectie al ernstige infectieziekten zou krijgen is onwaarschijnlijk. Opportunistische infecties doen zich vooral in de laatste fase (aids) voor.

    Peter

  • hans

    Hallo Peterma,

    Dus jij zegt eigenlijk dat na 6 maanden een nierontsteking of nierfilterontsteking of iets dergelijks niet kan? En dat vitamine D waarde niet al na 12 weken ineens heel erg laag is?

  • peterma

    De incubatietijd van HIV bedraagt 2-8 weken, maar verschilt van persoon tot persoon. Vaak doen zich in de primo-fase enkele griepachtige verschijnselen voor. Deze eerste acute fase wordt gevolgd door een asymptomatische fase waarin je maanden tot zelfs jaren (tot 10 jaar) niks merkt van de ziekte. Pas in de laatste fase wanneer het virus de meerderheid van de cellen heeft vernietigd is het afweersysteem zodanig aangetast dat je lichaam niet meer kan vechten tegen ziektekiemen en je infecties krijgt. Dat zijn infecties die wellicht geen kans zouden hebben als je afweersysteem goed zou werken. Ernstige infecties na enkele weken lijken dan ook zeer onwaarschijnlijk.

    Er zijn overigens een heleboel oorzaken die een ontsteking van het nierweefsel kunnen veroorzaken. Een nierontsteking kan overigens een invloed hebben op het vitamine D gehalte. De nier is immers nodig om de vitamine D, aangemaakt onder invloed van zonlicht, om te zetten in een actieve vorm.

    Peter

  • Hans

    Ok, dus een laag vitamine d gehalte zal niet voorkomen als je pas een week of 8 hiv zou hebben?

    En eigenlijk zeg je dat pas in de stage van aids (jaren na infectie) je problemen kan krijgen als bijv nierontsteking. Niet al binnen korte periode, dan zal er iets anders de oorzaak zijn..

  • peterma

    Juist. Indien er een risico is geweest en je je zorgen maakt over mogelijke hiv-besmetting bespreek dit met een arts en laat je testen. De nieuwste testen geven na 6 weken meer dan 95% zekerheid, en na 3 maanden een 100% zeker resultaat.

    Peter

  • hans

    Ja huisarts gaf gewone bloedtest. Daarin was alleen vitamine D waarde laag. En partner deed 10 weken na zijn laatste date een hiv test die negatief was.

  • peterma

    Bij een algemeen bloedonderzoek test met niet op hiv-antistoffen. Dat de vitamine D waarde wat laag is hoeft op zich niet alarmerend te zijn.

    Wat meer zonlicht en vitamine D via voeding (o.a. vette vis (zalm), vlees en eieren)

    Peter

  • Hans

    En het verhaal wat je zei over binnen enkele weken zal dat niet enorm kelderen zorgt ervoor zeker niet alarmerend is. Vitamine D zakt door de behandeling gaf je aan, niet de hiv infectie toch?

    En de test van mijn partner/toenmalige date (enige waarvan ik het dan zou hebben kunnen krijgen) na ruim 10 weken zal ook vertrouwen moeten geven lijkt me?

  • peterma

    Klopt. 100% zekerheid door je zelf te laten testen.