Gezondheidswerkers die zich prikken of snijden aan een bebloed voorwerp, lopen het meest kans om besmet te raken met Hepatitis C. Voor die besmettelijke infectie bestaat geen vaccin of behandeling. Dat zegt dr. Renaat Peleman, hoofdarts van het Gentse Universitair Ziekenhuis.

In 2004 registreerde het UZ Gent 195 prikongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij een verpleger, arts of een ander personeelslid zich prikt of snijdt aan een naald, scalpel of een ander scherp voorwerp. “Als je op de wonde duwt en er komt bloed uit, dan spreken we van een prikongeval”, aldus Peleman.

3 procent kans op besmetting

De kans dat je door een geïnfecteerde naald HIV krijgt, is 3 op 1000. De kans dat je Hepatitis B oploopt, is 30 op 100, maar bijna alle gezondheidswerkers zijn hiertegen gevaccineerd. “Hepatitis C is veel gevaarlijker”, aldus Peleman. “In België zijn naar schatting 100.000 mensen besmet, meestal zonder dat ze het weten”. Er is geen remedie tegen en de kans dat je door een infectie levercirrose of leverkanker ontwikkelt, is aanzienlijk. Het risico van besmetting door een prikongeval is 3 procent.

Maar geruststellend: van de 195 prikongevallen in het UZ Gent - 24 per 100 bezette bedden - raakte uiteindelijk niemand besmet door hepatitis of HIV.