hertest na 6 maanden

  • hoi john

    ik vind het een beetje vreemd dat sommige site's een hertest na 6 maanden aanraden(bv sensoa.be en ook een artikel op het forum van hiv vereniging) als het risico groot is. want als je na een klein risico toch antibodies laat aanmaakt en de test zou dit missen dan heb jij en je omgeving een probleem. is drie maanden dan niet 100%? en is zes maanden dat wel(groot of klein risico)? bvd

  • John.

    Hoi.

    Ja, dat is ook verwarrend.

    Omdat in zeer zeldzame gevallen (gelinkt aan bepaalde medische omstandigheden zoals hypogammaglobulinemie, bepaalde auto- immunziekten, bepaalde leverziekten, immunosuppressieve medicatie) de seroconversie verlaat kan zijn EN bij een andere transmissieroute bij prikincidenten aan een holle gebruikte naald er ook een latere seroconversie kan zijn, wil men als duidelijk is dat het om een hoog risico gebeurtenis gaat, nog wel eens terug grijpen naar de “oude” window van zes maanden voor een “proef op de som.” Eveneens standaard bij babies van hiv-geinfecteerde moeders (na PCR en andere technieken om het virus zelf i.p.v. de antilichamen op te sporen.)

    Groeten John.

  • hoi john

    aha, dus alleen in bepaalde medische gevallen, bepaald medicijn gebruik, en bepaalde infectie wijze. bedankt john.

  • Coko

    Over verwarrend gesproken als je het hebt over bepaalde auto-immuunziekten of bepaalde leverziekten. Welke ziektes bedoel je hier nu precies mee.

    Noem de dingen bij de naam want zo wordt het er niet duidelijker op.

  • John.

    Hoi Coko.

    Het is in de kern juist heel duidelijk:

    Niemand hoeft zich zorgen te maken over een verlate seroconversie (na 12 weken.)

    Extreme uitzonderingen zijn te linken aan bijzondere (medische) omstandigheden, waarbij enkele voorbeelden genoemd (toevoeging Post Exposure Profylaxis bij hoog risico.)

    Het gaat veel te ver om te vrezen dat men aan het een of ander zou lijden terwijl men geen klachten/ ziekteverschijnselen heeft (!!!) en daardoor de window van 3 maanden te wantrouwen.

    Slechts als men gediagnostiseerd is met een (chronische) ziekte/ aandoening, is het niet verkeerd dat met de internist/ hiv- specialist te bespreken om te zien of een follow- up test gewenst is. (Meestal zal dat NIET het geval zijn.)

    Ook mensen die (door stress of whatever) zich niet goed voelen, hoeven niet te vrezen dat (zouden ze al hiv-geinfecteerd zijn geraakt) de aanmaak van hiv- antilichamen daardoor beduidend verstoord zou zijn geraakt.

    Groeten John.

  • Coko

    Hoi John,

    Heb zelf een chronische leveraandoening(ziekte van Besnier Boeck).

    Geldt hiervoor een window van 6 maanden of is een test na 3 maanden ook 100% betrouwbaar ?

    Weet je voor welke leveraandoeningen zowiezo een langere window geldt ??

    Zijn er ook seroconversies bekend na 6 maanden ???

  • meid 23

    john ik heb laatst gevraagd welke tests er voor hiv en aids worden afgenomen bij de bloedbank als je je aanmeldt als nieuwe donor ik ben namelijk sinds een tijdje zelf bloeddonor geworden en vraag me gewoon af of ze alleen een hiv test doen of ook een pcr test ofzo dit staat namelijk niet vermeld op de site van de bloedbank