risico's

  • anoniem

    John,

    ik had graag je mening gevraagd.

    Begin vorige maand heb ik onbeschermd een partner waarvan ik de hiv-status niet ken vaginaal gepenetreerd. We hebben verder gedaan met condoom.

    De sex was nogal hevig (condoom was ok) en ik herinner me wel dat mijn penis meer heeft “geleden” dan anders.

    Een paar dagen nadien kreeg ik een beetje, maar duidelijke afscheiding uit mijn penis. Ik heb nooit een branderig gevoel gehad bij het plassen.

    De huisarts heeft me onmiddellijk een antibioticakuur gegeven hoewel hijzelf de afscheiding niet heeft kunnen vaststellen (het was te weinig, enkel 's ochtends).

    Na de kuur (eenmalig plus een kuur van 5 dagen) was de afscheiding duidelijk minder maar nog niet volledig weg. De huisarts had er geen verklaring voor en heeft me doorverwezen naar een uroloog. Heb daar alle testen gedaan: urine, wissertje en bloed. We waren ondertussen 11 dagen na het onveilig contact.

    Alle testen zijn negatief teruggekomen. Geen chlamydia, geen gonorroe, geen syfilis, geen hepatitis, geen herpes, geen hiv.

    Voor de soa's ben ik nu wel gerustgesteld. Over hiv maak ik me veel meer zorgen, hoewel de uroloog me zei dat gelet op deze hiv-test die kans nu wel minder dan 1% is en hoewel ik tot nog toe geen symptomen heb gemerkt. Al ben ik er wel mee bezig, vooral de klierenkwestie.

    Maar dan mijn vragen:

    - wat is de kans dat die afscheiding werkelijk een soa was als ik nog wat symptomen had? wat is de kans dat het een NSU was? Of zou een NSU op dezelfde manier moeten genezen als een soa met deze antibiotica?

    - is de kans op hiv inderdaad minder dan 1% gelet op deze test?

    - volstaan 12 weken of moet je 13 weken wachten (3 maanden)?

    - waar zou ik een duidelijke klierzwelling moeten merken mocht er sprake zijn van hiv?

    Alvast bedankt, John!

  • John.

    Hoi anoniem.

    - Een NSU is mogelijk. Het is een verzamelnaam voor legio microben die niet vallen onder de “klassieke” soa´s. Daarvoor wordt wel eens een z.g. breedspectrum antibiotica gegeven, in tegenstelling tot specifieke antibiotica gericht op een bepaalde soa. Je klacht (afscheiding) kan ook goed vanzelf weer overgaan, maar het is verstandig als je een nacontrole zou laten doen voor nsu/ urethritis.

    - Bij een eenmalig onveilig sexueel contact is statistisch gezien, de kans voor hiv-overdracht van vrouw naar man, veel kleiner dan 1% (gesteld dat de vrouw in kwestie hiv-infectie zou hebben, wat nogmaar de vraag is.) Soa´s, ook nsu, kunnen risico opjagen. Dat geldt het sterkst voor gonorroe en syfilis.

    - 12 weken window (wachttijd) volstaat!

    - Bij een aanmerkelijk deel van de nieuw hiv-geinfecteerden ontstaat een diffuse en gegeneraliseerde lymfadenopathie.

    Groeten John.

  • anoniem

    dag John,

    Alvast bedankt voor je snelle antwoord.

    De klachten zijn blijven verminderen en nu heb ik al een hele tijd geen klachten meer. De uroloog heeft me geen bijkomende antibiotica voorschreven gelet op de resultaten van de testen en aangezien de klachten verminderden. Ik moest enkel waarschuwen als het na enkele dagen nog bleef aanslepen, wat dus niet het geval was.

    Zou het met alle testen die ze gedaan hebben (wisser, urine en bloed) mogelijk geweest zijn dat ze een nsu over het hoofd hebben gezien?

    Hoe herken je een diffuse en gegeneraliseerde lymfadenopathie?

    Bedankt!

  • John.

    Hoi anoniem.

    Men kan altijd wel eens iets over het hoofd zien, MAAR als specifiek op een bepaald aantal soa is getest (tenminste week na mogelijk besmetting of als er klachten zijn) en de kweekjes komen neg. terug, dan heb je de onderzochte soa NIET.

    NSU is wat lastiger, in die zin, dat, terwijl soa´s afwezig blijken, soms wel een (lichte) urineweginfectie wordt gevonden (of niet) maar het is dan ondoenlijk om na te gaan waar klachten vandaan komen, resp. welke microbe (bacterie, schimmel, eencellig organisme bijvb. trichomonas) verantwoordelijk is.

    Bij een gegeneraliseerde lymfadenopathie zijn lymfeknopen op legio plaatsen in het lichaam vergroot, en dikwijls ook oncomfortabel bij aanraking of zelfs pijnlijk.

    Systemische infectie´s zoals hiv (dus geen lokale infectie´s maar infectie´s door het hele lichaam heen) kunnen en zullen ALS lymfadenopathie optreedt, legio knopen doen activeren/ opzwellen, op verschillende plaatsen in het lichaam.

    Groeten John.