aanmaak antistoffen

  • ievie

    Hoi John.

    Ik wilde jou graag iets vragen over het zichtbaar zijn van antistoffen tegen het HIV-virus. Ik lees dat je na 12 weken na risico je kunt laten testen op HIV en dat de uitslag dan betrouwbaar is.

    Er zijn volgens jou echter een aantal uitzonderingen waarbij het langer duurt dat het lichaam antistoffen tegen HIV maakt. co-infecties samen met HIV, anti-immuunziekten, afwijkende eiwitbeelden in het bloed.

    Welke auto immuunziekten betreft dit? Er zijn er namelijk tientallen, in mijn familie komt bijvoorbeeld lupus voor, ook een auto-immuunziekte. Merk je altijd dat je een auto-immuunziekte hebt?

    Hoe is een afwijkend bloedbeeld aan te tonen?

    Kan ik erop vertrouwen dat 26 weken en 2 dagen na risico je dan geen HIV hebt?

    Ik heb hem orale sex gegeven die dieper in keel heeft plaatsgevonden (had overgeef neigingen). Hij is niet klaar gekomen. Hij heeft mij orale sex gegeven na sex, maar ik weet dat ik wel dat ik daarbij wat gebloed heb wegens wat ruwe gemeenschap.

    Ik heb namelijk nog erg veel klachten (gezwollen klieren, bloedend tandvlees, keelpijn, altijd verkouden, meer last van puistjes, beslagen tong).. Zijn er veel gevallen bekend van trage aanmaak van anti-stoffen? En hoe lang kan het bijvoorbeeld duren als je erg traag anti-stoffen aanmaakt door een auto-immuunziekte of een afwijkend bloedbeeld hebt? Een jaar, twee jaar of nog langer?

    Alvast bedankt voor je antwoord.

  • John.

    Hoi ievie.

    Er zijn inderdaad omstandigheden waarbij een window van 12 weken nog geen rockharde zekerheid hoeft te geven over hiv-infectie. Deze omstandigheden zijn echter zeer uitzonderlijk en geassocieerd met bekende bepaalde medische - chronische - ziektebeelden. Het is dus NIET ZO dat iemand zich zorgen hoeft te maken omdat de gedachte opkomt dat hij/ zij wel eens iets onder de leden zou hebben wat niet bekend is, of omdat een familielid een bepaalde (erfelijke) ziekte zou hebben. WEL als… men weken lang gebukt gaat (beroerd/ bedlegerig) door een slepende infectie ziekte (bijvoorbeeld CMV, pfeiffer) of zou leiden aan agammaglobulinemie (ben je al vanaf kindsbeen opvallend vaak ziek) of behandeld zou worden met medicijnen die grote invloed hebben op de weerstand, bijvoorbeeld immunosuppressieve meds tegen afstoting na tranplantatie, of iemand zou leiden aan een ernstige leverkwaal (dat merk je ook/ weet je ook!) In zulke gevallen, waarin tenminste duidelijk is dat je afweersysteem al flink belast wordt door strijdvoering tegen iets anders dan hiv, of flink wordt onderdrukt, kan, in geval van hiv-infectie, de aanmaak van antilichamen, een enkele keer, vertraagd zijn, en een enkele keer buiten de window van 12 weken vallen.

    Het is veel te veel paranoia om zoiets lichtvaardig te vermoeden(!)

    Wie toch ernstigt twijfelt, raadplege zijn/ haar specialist.

    Groeten, John.