risico SOA?

  • Frans

    Hallo,

    Mijn naam is Frans.

    Ik ben - dezelfde dag dat ik dit mailtje schrijf - naar een bordeel geweest.

    Ik heb daar kortstondige sex gehad met condoom met een 29-jarige Nigeriaanse vrouw. Ook heeft ze mij gepijpt tussendoor en op het einde.

    Ik heb haar ook gevingerd en zij heeft mij ook aan mijn penis gezeten met haar handen. Ook heeft ze zichzelf een beetje gevingerd en daarna mijn penis met haar handen aangeraakt. (er zat bij die aanrakingen dus geen condoom om mjn penis)

    Ik ben alleen 1 x klaargekomen toen ze mij gepijpt heeft op het einde en dus niet tijdens het neuken zelf. Zij is niet klaargekomen en ze was ook niet heel erg vochtig toen ik haar vingerde en met miijn penis met condoom bij haar naar binnen ging.

    Een aantal uren na dit contact heb ik al last gekregen van branderigheid tijdens en na het plassen en een onprettig gevoel in de testikels.

    Ik ben van nature een voorzichtig persoon als het op seksueel gebied aan komt en tegelijkertijd ook een persoon die zich nogal druk maakt als ik naar zo'n dame ben geweest (daarom heb ik nu ook weer erg spijt van). Normaal ga ik niet naar bordelen (pas 2e keer in totaal), maar bezoek ik af en toe massagesalons. En als ik bij laatstgenoemde ben geweest bemerk ik ook vrijwel meteen dezelfde klachten. Ik heb wel eens vaker een antibiotica kuurtje gekregen tegen chlamydia/gonorroe, maar ik schaam me nu echt om weer naar een dokter of specialist hiervoor te gaan. Ik kan dus echt geen kant meer op.

    Mijn dringende vraag is: heb ik gezien de situatie die ik beschrijf risico gelopen op een soa? HIV lijkt me sterk, ben ik niet echt zo bang voor omdat ik dus condoom heb gebruikt, maar moet ik dit toch laten testen na 3 maanden?

    En chlamydia/gonorroe is dit wel mogelijk? Moet ik dit laten onderzoeken?

    Even nog een laatste opmerking: de dame in kwestie heb ik vragen gesteld over soa's en hoe veilig zij altijd is t.o.v. seks: ze liet me zelfs een mailtje zien op haar telefoon van de GGD (in het Engels) met daarop de testresultaten van januari: en die waren allemaal in orde. Ze zij dat ze zelf ook altijd heel voorzichtig was.

    Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden, sorry alvast voor mijn lange verhaal en alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

    Gr. Frans

  • jmi17

    Frans,

    elk seksueel contact is een risico voor verschillende soa's afhankelijk van wat je doet. Hoe meer bedpartners je hebt, hoe groter de kans. Ze mag dan wel negatieve testresultaten hebben deze maand (of was het een ander jaartal?), je test niet meteen positief op die aandoeningen. Dus in tussentijd zou ze besmet kunnen zijn, zelfs door veilige seks. De vraag is in hoeverre kan je haar vertrouwen? De meeste soa's zijn gemakkelijk behandelbaar en dan is het probleem ook niet zo groot.

    Laat de drempel tot een soa test aub niet te groot zijn. Het gaat tenslotte om jou gezondheid. Mocht je toch beschaamd zijn, ga dan naar een ggd bvb. Daar komen er dagelijks meerdere mensen met vergelijkbare verhalen. Bovendien zou je huisarts ook professioneel genoeg moeten zijn om je niet uit te lachen. Er zijn ergere zaken.

    Dus ik zou je dan ook aanraden om een soa test te doen voor de zekerheid. Na 10 dagen kan je er al enkele testen, maar voor syfilis en hepatitis B moet je 3 maanden wachten.

    Je kan je wel laten vaccineren tegen hepatitis B.

    De kans op hiv is verwaarloosbaar tot afwezig. Je schreef immers dat het niet zo veel was of wat moet ik me daarbij voorstellen?

    Mocht je toch ongerust zijn, kan je je altijd laten testen. Anders kan je het gewoon 3 à 6 maandelijks doen ter controle of wanneer je een vaste relatie start. Kwestie van controle over je hiv status te hebben wanneer je meerdere bedpartners hebt gehad. Je schreef immers dat het al de 2e keer was.

    Maar wacht dan wel zeker lang genoeg zodat een test betrouwbaar is.

    Grtz,

    Jmi17

  • frans

    Hallo jmi17,

    Allereerst nog ontzettend bedankt voor de snelle reactie.

    Ik wil toch graag even enkele dingen verduidelijken uit mijn laatste mail, die ik misschien niet zo handig heb verteld.

    Ik heb dus 2x 3-4 minuten kortstondige vaginale penetratie gehad met condoom met de Nigeriaanse dame in kwestie. Geen anale seks, ook geen ruige seks, dus gewone, vaginale penetratie met condoom. Ik ga ervan uit dat de condooms beide keren niet kapot zijn gegaan of dat er gaatjes in zijn gekomen.

    Ik heb haar gevingerd, ze heeft zichzelf gevingerd en ze heeft daarna met WAARSCHIJNLIJK nog een heel klein beetje vaginaal vocht aan haar handen mij een beetje afgetrokken (ik ben toen niet klaargekomen). Op dat moment had ik dus geen condoom om. Ik heb geen wondjes, of zaken zoals bloed, bij zowel mezelf als bij haar gezien. Ik had begrepen uit de reacties op jullie forum dat je door elkaars geslachtsdelen te stimuleren met de vingers met al dan niet een klein beetje vaginaal vocht/sperma aan de handen geen hiv kunt krijgen, toch?

    In mijn vorige mail gaf ik ook aan 2x bij een prostituee te zijn geweest in mijn leven, ik had echter niet verteld dat er jaren tijdsverschil tussen beide bezoekjes zat. Uitslag na 1e bezoek was toen goed.

    Je geeft in je reactie aan dat de kans op hiv bijna 0 is en de kans op SOA vele malen groter.

    Ik neem aan dat je dan doelt op chlamydia/gonorroe.

    Stel dat de kans op chlamydia/gonorroe reeel is, dan kan ik me daar dus na 10 dagen na mijn risico contact op laten testen?

    Ik heb me in het verleden al eens op chlamydia/gonorroe laten testen, dat ging toen met een staafje in de urinebuis, wat ik natuurlijk niet echt prettig vond. Kan dat tegenwoordig ook met dezelfde nauwkeurigheid met alleen een urineondezoek?

    In geval van chlamydia/gonorroe: is het normaal dat je zoals in mijn geval, al na enkele uren na zo'n risico-contact klachten krijgt zoals branderigheid, onprettig gevoel testikels, liezen? Openbaren zo'n klachten zich normaal niet wat later, bijvoorbeeld na een paar dagen?

    Hep. b ben ik tegen gevaccineerd, dus dat hoeft niet onderzocht te worden. Syfilis kan pas na 3 maanden worden onderzocht had ik begrepen.

    Jmi17, als je in mijn schoenen zou staan, zou je je dan op HIV laten testen na 3 maanden? Of heb je zoiets van: risico is zoals je al eerder aangaf verwaarloosbaar, dus niet laten testen?

    Tot slot nog 1 belangrijke vraag, misschien een rare vraag maar ik moet hem toch stellen: de klachten die ik nu heb, branderigheid tijdens/na plassen, onprettig gevoel testikels, lies, kunnen deze ook puur alleen veroorzaakt worden door er te veel mee bezig te zijn, door er te sterk aan te denken, dus dat het op een of andere manier door de hersenen gestuurd wordt, zoals bijv. bij stress? Dus puur psychisch zeg maar en niet lichamelijk, maar dat je het wel lichamelijk zo ervaart? Ik vraag dit omdat ik dus op dit gebied nogal een hypogonder ben (overmatig drukmaken t.a.v. seksuele klachten)

    Ik krijg binnen enkele weken hulp op dit gebied, dan probeer ik daar in ieder geval iets aan te gaan doen.

    Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

    Gr. Frans

  • jmi17

    Frans,

    een klein beetje vaginaal vocht op je penis kan zeker geen kwaad voor hiv. Enkel de eikel, binnenkant van de voorhuid en je urinegaatje zijn doorlaatbaar voor hiv. Bovendien sterft het virus vrij snel af in vaginaal vocht wanneer het uit het lichaam komt. Hoe groot was die hoeveelheid ongeveer? Als je zegt “een klein beetje”, dan denk ik aan een mespuntje bvb. En dan is het zeker veel te weinig om hiv op te lopen. Op chlamydia en gonorroe kan je na 10 dagen betrouwbaar testen. Althans zo is het tegenwoordig in België, in Nederland zou dat 2 weken zijn. Je kan het eens navragen telefonisch vooraleer je je laat testen. Dit moet perfect mogelijk zijn via urine-onderzoek. Je bent gevaccineerd tegen hepatitis B, dan zou ik je ook aanraden om je antistoffen eens te laten bepalen bij een volgende bloedafname mocht dit nog niet gebeurd zijn. Zo weet je of je voldoende bescherming hebt.

    Wat je symptomen betreft, houden deze nu nog steeds aan? Het kan inderdaad niet van een soa afkomstig zijn. Daarvoor is het veel te snel. Er zou al minstens een dag tot langer moeten tussen zitten. Kunnen je pijnlijke testikels niet komen van het stoten tijdens de seks? Die branderigheid kan ook komen van het fenomeen dat in de volksmond “blauwe ballen” wordt genoemd. Maar dat zou dan wel moeten verdwijnen na een uurtje. Het zou van de stress afkomstig kunnen zijn, maar het kan ook een urineweginfectie zijn.

    Grtz,

    Jmi17