Je moet je goed realiseren dat er een (groot) verschil zit tussen de officiele richtlijn en de praktijk.
Officieel geldt momenteel (overal ter wereld, ook in Belgie) 3 maanden / 12 weken. Dat is dan ook wat je te horen zal krijgen als je het aan de huisarts vraagt, aan de ggd, soa info lijn en andere officiele instanties.
Maar dit getal wordt volledig onterecht als een ‘heilige’ periode beschouwd en voorgeschoteld, zoals vaak ook hier op dit forum.
Zo van, na 10 of 11 weken, of 11.5 week is de kans heel klein maar kan het nog wel, maar na 3 maanden / 12 weken 100% zeker niet meer. Dat is onzin. Zo moet je het niet zien.
Je moet het zo zien: wanneer iemand hiv geinfecteerd is, zal hij/zij bijna altijd binnen 2-6 weken antistoffen aanmaken.
Dat betekent dat een hiv test die test op deze antistoffen na 6 weken een zeer hoge betrouwbaarheid heeft (> 99% en dus niet 80, 90 of 95 % zoals vaak genoemd, maar meer dan 99% ! )
Echter, voor aanmaak hiv antistoffen heeft een geinfecteerd persoon al antigen in zijn/haar lichaam. Dit zal aanwezig zijn ergens tussen 1.5 - 3 weken, uiterlijk 4 weken.
Hiv testen die naast testen op antistoffen ook testen op aanwezigheid van antigen (=combi testen / 4e gen. testen), zullen dus al een stuk eerder een hiv-infectie kunnen detecteren.
Daarom zijn deze combi-testen na 4 weken 99.8% betrouwbaar (na 3 weken al hoog betrouwbaar). Voor zowel hiv1 als hiv2. Praktisch gezien mag je dat als 100% beschouwen, omdat geen enkele test
helemaal 100% is (foutmarge van de test zelf). Sommige instanties durven die 4 weken nog niet aan, en houden daarom maar 6 weken aan.
Overigens is een ouderwetse 3e gen. test die alleen op antistoffen test na 8 weken praktisch ook 100%. Je hoeft echt geen 12 weken / 3 maanden te wachten.
Waar komt dan die officiele richtlijn van 3 maanden / 12 weken vandaan?
Ooit, vanaf eind jaren 90 t/m ca. 2001-2004 was de officiele richtlijn gesteld op 6 maanden. De testen indertijd waren bij lange na nog niet zo goed / gevoelig als tegenwoordig.
Na die periode (vanaf uiterlijk 2004 dus) is die window-periode bijgesteld tot 3 maanden. Dat was toen al erg ruim genomen, in die tijd al was het zeldzaam dat iemand na 8 weken alsnog positief testte.
We leven nu in 2014 met veel gevoeligere testen, maar ook met veel meer recente test-data, waardoor we weten dat positief testen na 8 weken (met een ouderwetse pure antistoffen-test) in de praktijk niet meer voorkomt, ook niet uitzonderlijk.
Maar tegenwoordig zijn ook steeds meer de duo/combi testen de standaard, en niet (alleen) meer de anti-stoffen testen. Dat alleen al verkleint de nodige wachttijd enorm (6-8 weken minder).
Bottom line:
——————
Neem de officiele richtlijn niet te letterlijk en beschouw deze zeker niet als heilig. Het is een richtlijn. Die erg ruim genomen is en gebaseerd op oude test-data en ook geen rekening houdt met het feit dat testen nu meer dan 10 jaar later veel beter zijn.
Doe een ouderwetse antistoffentest na 8 weken of een duo-test na 4 weken (of na 6 als je erg sceptisch bent) en als dat negatief terugkomt zet het dan definitief uit je hoofd.
De angst voor iets dat er waarschijnlijk niet is, is voor veel mensen mentaal killing en zonde van de tijd en enorme stress.
Bedenk ook dat de kans om sowieso geinfecteerd te zijn op zich al erg klein is, hiv is een moeilijk overdraagbaar virus. Wat natuurlijk niet betekent dat je niet voorzichtig moet zijn, maar dat spreekt voor zich.