wat is nu de waarheid?

  • Z.

    Beste,

    Overal staan veel tegenstrijdigheden op het internet. Mijn vraag gaat omtrent zekerheid na hiv testen.

    Ze gebruiken bij veel instanties de 12 weken/3 maanden. In Belgie hanteren ze 6 weken en ook in Nederland adviseren ze al na 6 weken. In Nederlandse ziekenhuizen gebruiken ze tegenwoordig de combo testen (antigeen en antistoffen)

    Wat is nu daadwerkelijk de grens? En bijvoorbeeld wat is de zekerheid/betrouwbaarheid bij bijvoorbeeld 10 weken?

    Benieuwd wie duidelijkheid kan verschaffen.

    .

  • jmi17

    Z,

    de enige waarheid is dat een test na 3 maanden 100% zeker is.

    Vanaf 6 weken heb je bij een duotest wel al meer dan 95% zekerheid.

    Dat aantal loopt uiteraard op richting 99% naarmate de weken vorderen.

    Maar om echt zeker te zijn is 3 maanden nodig.

    Jmi17

  • Z.

    Waarom zegt men in Belgie dan dat duotest bij 6 weken wel 100% betrouwbaar is?

    Hoe betrouwbaar is een duotest op antigeen en antistoffen in een nederlands ziekenhuis na 74 dagen (10,5 week)?

  • John.

    Hoi Z.

    Dat men in sommige landen (Belgie 6 weken, Spanje 8 weken en er zijn vast nog meer variaties te vinden in de window) afwijkt van de norm van 12 weken heeft voor een deel psychologische redenen.

    Ten eerste de window van 12 weken (3 maanden): Die is rockhard betrouwbaar. Uit de praktijk weet men dat later dan 8 weken een seroconversie niet meer voorkomt of zeldzaam, maar dan te linken is aan andere immuniteitsstoornissen, bijvoorbeeld hypogammaglobulinemie. Ook bepaalde leverziekten, medicijnen die het immuunsysteem ernstig remmen, en zo zijn er nog een aantal uitzonderlijke situaties, kunnen de seroconversie vertragen/ uitstellen. Om zeker te weten dat niemand door zulke uitzonderlijke omstandigheden buiten de boot zal vallen heeft men de window dus extra ruim genomen en gesteld op 12 weken. Dan is de kous definitief af, dan kan het boek ook echt gesloten worden.

    Waarom hanteren diverse landen een vervroegde window?

    Psychologische redenen komen hierbij spelen. Zo wie zo is een neg. hiv-test 6 weken na dato al heel hoog betrouwbaar. Laat men mensen langer wachten dan zullen veel mensen afhaken. Het leven gaat immers door, nieuwe zorgjes of zorgen m.b.t. relaties, school, werk, financieen, etc. etc. doemen op en de risico-gebeurtenis voor hiv, waar men in de eerste weken zo van in knijpzak zat, raakt op de achtergrond of zelfs vergeten als men in het geheel niet ziek is geworden en zo laten heel veel mensen zich niet meer testen en zo kan er af en toe een hiv-infectie ontglippen omdat deze niet aan het licht komt of pas na jaren als zich aids ontwikkeld of een voorstadia daarvan opdoemt. Als men zoals in sommige landen de voorlichting geeft om je na 6 weken al te kunnen laten testen, dan blijft de aandacht beter vastgehouden en komen mensen vaker opdagen om te testen en kunnen er meer hiv-infecties's aan het licht komen. Het advies is dan wel vaak om je na 6 weken (12 weken in totaal) nogmaals te laten testen als een serieus risico is gelopen en de eerste hiv-test neg. terug komt.

    Groeten John.

  • Z.

    Ok John duidelijk verhaal waarvoor dank.

    Dus die hiv duo test (en op alle soas) na 74 dagen (10,5 week) is dus eigenlijk 100% zeker. Want die imnuun ziektes of verstoringen weet je als je die hebt..

  • John.

    Hoi Z.

    Ik houd voor rockharde uitsluiting van hiv de bottomline aan en dat is (nog steeds) een window van 12 weken.

    ECHTER zijn neg. testen gedaan in de periode 8 - 12 weken na dato risico, tenminste grenzend aan rockharde uitsluiting.

    Het is aan jou met welke window je jezelf comfortabel kunt voelen…

    Persoonlijk zou ik met 10,5 weken het prima vinden en voldoende zekerheid hebben.

    Maar ik wil, zal en kan het officieele standpunt van 12 weken niet loslaten, zolang het nog een officieel standpunt is.

    Zelf heb ik het weleens als volgt geformuleerd aan mensen: heb je een neg. hiv-test die 8 weken of langer na dato risico is gedaan, dan kun je de champagne vast in huis halen.

    Maar je ‘mag’ de champagne pas ontkurken als er 12 weken voorbij zijn. Dan mag je echt vieren dat je geen hiv hebt.

    Dat je de champagne na 8 weken alvast in huis kunt halen betekent dat ik stellig geloof dat dit niet voor niets zal zijn :-)

    Groeten John.

  • Z.

    Ja john dat gevoel overheerst bij mijzelf ook wel. Ja de 12 weken hoor/lees ik overal. Maar daarentegen ook dat 10,5 week al 99% betrouwbaar is. Zeker op basis van het niveau van de huidige duo testen.

  • Z.

    John,

    Hoe vaak komt het voor dat bij een negatieve test op 10,5 week die persoon alsnog later positief test?

  • Z.

    Geen antwoord op? Of geen statistieken bekend?

  • Kenner

    Je moet je goed realiseren dat er een (groot) verschil zit tussen de officiele richtlijn en de praktijk.

    Officieel geldt momenteel (overal ter wereld, ook in Belgie) 3 maanden / 12 weken. Dat is dan ook wat je te horen zal krijgen als je het aan de huisarts vraagt, aan de ggd, soa info lijn en andere officiele instanties.

    Maar dit getal wordt volledig onterecht als een ‘heilige’ periode beschouwd en voorgeschoteld, zoals vaak ook hier op dit forum.

    Zo van, na 10 of 11 weken, of 11.5 week is de kans heel klein maar kan het nog wel, maar na 3 maanden / 12 weken 100% zeker niet meer. Dat is onzin. Zo moet je het niet zien.

    Je moet het zo zien: wanneer iemand hiv geinfecteerd is, zal hij/zij bijna altijd binnen 2-6 weken antistoffen aanmaken.

    Dat betekent dat een hiv test die test op deze antistoffen na 6 weken een zeer hoge betrouwbaarheid heeft (> 99% en dus niet 80, 90 of 95 % zoals vaak genoemd, maar meer dan 99% ! )

    Echter, voor aanmaak hiv antistoffen heeft een geinfecteerd persoon al antigen in zijn/haar lichaam. Dit zal aanwezig zijn ergens tussen 1.5 - 3 weken, uiterlijk 4 weken.

    Hiv testen die naast testen op antistoffen ook testen op aanwezigheid van antigen (=combi testen / 4e gen. testen), zullen dus al een stuk eerder een hiv-infectie kunnen detecteren.

    Daarom zijn deze combi-testen na 4 weken 99.8% betrouwbaar (na 3 weken al hoog betrouwbaar). Voor zowel hiv1 als hiv2. Praktisch gezien mag je dat als 100% beschouwen, omdat geen enkele test

    helemaal 100% is (foutmarge van de test zelf). Sommige instanties durven die 4 weken nog niet aan, en houden daarom maar 6 weken aan.

    Overigens is een ouderwetse 3e gen. test die alleen op antistoffen test na 8 weken praktisch ook 100%. Je hoeft echt geen 12 weken / 3 maanden te wachten.

    Waar komt dan die officiele richtlijn van 3 maanden / 12 weken vandaan?

    Ooit, vanaf eind jaren 90 t/m ca. 2001-2004 was de officiele richtlijn gesteld op 6 maanden. De testen indertijd waren bij lange na nog niet zo goed / gevoelig als tegenwoordig.

    Na die periode (vanaf uiterlijk 2004 dus) is die window-periode bijgesteld tot 3 maanden. Dat was toen al erg ruim genomen, in die tijd al was het zeldzaam dat iemand na 8 weken alsnog positief testte.

    We leven nu in 2014 met veel gevoeligere testen, maar ook met veel meer recente test-data, waardoor we weten dat positief testen na 8 weken (met een ouderwetse pure antistoffen-test) in de praktijk niet meer voorkomt, ook niet uitzonderlijk.

    Maar tegenwoordig zijn ook steeds meer de duo/combi testen de standaard, en niet (alleen) meer de anti-stoffen testen. Dat alleen al verkleint de nodige wachttijd enorm (6-8 weken minder).

    Bottom line:

    ——————

    Neem de officiele richtlijn niet te letterlijk en beschouw deze zeker niet als heilig. Het is een richtlijn. Die erg ruim genomen is en gebaseerd op oude test-data en ook geen rekening houdt met het feit dat testen nu meer dan 10 jaar later veel beter zijn.

    Doe een ouderwetse antistoffentest na 8 weken of een duo-test na 4 weken (of na 6 als je erg sceptisch bent) en als dat negatief terugkomt zet het dan definitief uit je hoofd.

    De angst voor iets dat er waarschijnlijk niet is, is voor veel mensen mentaal killing en zonde van de tijd en enorme stress.

    Bedenk ook dat de kans om sowieso geinfecteerd te zijn op zich al erg klein is, hiv is een moeilijk overdraagbaar virus. Wat natuurlijk niet betekent dat je niet voorzichtig moet zijn, maar dat spreekt voor zich.